Het verschil tussen gold plated en echt goud weten? Lees het hier!

  • Geplaatst op
  • Door Lovable Things
  • 0
Het verschil tussen gold plated en echt goud weten? Lees het hier!

Echt goud of gold plated: is er een verschil of is dat misschien wel hetzelfde?!

Goud is ontzettend populair en het liefst willen we dit allemaal wel dragen, maar laten we eerlijk zijn: de prijs van volledig gouden sieraden kan soms echt behoorlijk hoog zijn. Gelukkig zijn er genoeg andere oplossingen voor de ‘goudliefhebbers’ met een iets kleinere portemonnee. Denk aan gold plated, gold filled en goud vermeil sieraden. Maar wat betekenen al die termen nou eigenlijk? En wat is het verschil tussen al die opties? Weet jij hoe je kan zien of goud ook echt goud is? Nou, lees verder en je krijgt antwoord op al deze vragen.

 

 

Wat maakt goud goud?

Laten we bij de basics beginnen: wat is goud eigenlijk? Goud is een kostbaar metaal dat al duizenden jaren wordt gebruikt voor sieraden en andere mooie dingen. Het is zacht, buigzaam en heeft een schitterende, warme glans. Puur goud is te zacht voor sieraden, dus wordt het vaak gemengd met andere metalen om het sterker en duurzamer te maken. De kwaliteit van goud meten we in karaat.

 

 

Puurheid van het goud

* 24 karaat: is 100% puur

* 18 karaat: bestaat voor 75% uit goud

* 14 karaat: bestaat voor 58,3% uit goud

* 10 karaat goud: bestaat voor 41,7% uit goud

 

Hoe lager het karaat, hoe minder puur het goud. In Europa moet er een merkteken op goud zitten als het 14 karaat of hoger is.

 

 

Wat is gold plated?

Gold plated betekent dat een sieraad is bedekt met een dunne laag goud. Dit proces wordt ook wel vergulden genoemd. Het basismateriaal kan van alles zijn, zoals messing, zilver of een ander metaal. De goudlaag is meestal heel dun, vaak maar een paar micrometers dik. Gold plated armbandjes en andere gold plated sieraden zijn populair omdat ze eruitzien als goud, maar dan voor een stuk minder geld. Ze zijn helaas wel wat minder duurzaam dan massief gouden sieraden, omdat de goudlaag kan slijten of verkleuren na verloop van tijd. Maar goed, gezien de prijs is dat het overwegen waard.

 

 

Gold plated en verguld: is er echt verschil?

Technisch gezien betekenen gold plated en verguld hetzelfde: een sieraad dat bedekt is met een dunne laag goud. Maar let op, in de praktijk wordt 'verguld' soms gebruikt voor sieraden met een dikkere goudlaag dan de gewone gold plated sieraden. Verguld goud kan dus iets duurzamer zijn dan standaard gold plated.

 

 

Andere termen: gold filled, vermeil en messing

Naast gold plated en verguld, zijn er nog een paar andere termen die je misschien tegenkomt bij het kopen van sieraden:

 

* Gold filled sieraden hebben een dikkere laag goud dan gold plated, meestal 5% tot 10% van het totale gewicht. Ze zijn duurzamer dan gold plated, maar nog steeds niet zo sterk als massief goud.

 

* Goud vermeil is verguld zilver, waarbij de basis uit sterling zilver (925) bestaat. Het heeft een goudlaag van minimaal 10 karaat en 1,5 micrometer dik, wat het duurzamer maakt dan gewone vergulde of gold plated sieraden.

 

* Messing sieraden zijn gemaakt van een legering van koper en zink. Ze hebben een goudachtige kleur, maar bevatten geen echt goud. Messing kan na verloop van tijd verkleuren. Messing wordt ook wel brass genoemd, maar dit is niet meer dan de Engelse vertaling.

 

 

Hoe herken je echt goud?

Als je op zoek bent naar sieraden van echt goud, zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. Kijk eerst naar het merkteken goud, meestal in de vorm van een karaat-aanduiding zoals "14K" of "18K". Massief gouden sieraden zijn ook zwaarder dan gold plated of vergulde alternatieven. Een andere manier om echt goud te herkennen is door te kijken naar de prijs. Als een sieraad erg goedkoop is voor goud, is het waarschijnlijk gold plated, verguld of van een ander materiaal zoals messing. Echt goud is kostbaar en dat zie je terug in de prijs.

 

 

Dus, wat betekent dit nu in het kort?

Het grootste verschil tussen goud en gold plated is hoe lang ze meegaan en wat ze waard zijn. Massief gouden sieraden kunnen een leven lang meegaan en houden hun waarde, terwijl gold plated en vergulde sieraden minder lang meegaan en minder waard zijn. Maar dat betekent niet dat gold plated geen goede keuze kan zijn - het hangt allemaal af van wat je budget is en hoe lang je wilt dat je sieraden meegaan.

 

 

Veelgestelde vragen

1. Wat is gold plated?
Gold plated betekent dat sieraden een dunne laag goud hebben. Dit maakt ze een goedkopere optie dan sieraden van massief goud.

2. Wat is verguld goud?
Verguld goud verwijst naar sieraden die een dikkere laag goud hebben dan gold plated sieraden.

3. Wat betekent verguld?
Verguld betekent dat een sieraad bedekt is met een laag goud. Dit wordt vaak gedaan om het mooier te maken of om het te beschermen.

4. Hoe weet je of iets echt goud is?
Je kunt dit controleren door te kijken naar het merkteken, het gewicht en de prijs van het sieraad.

5. Goud 925, hoeveel karaat is dat?
Goud 925 betekent dat het zilver is met een laag goud. Dit geeft geen standaard aanduiding voor karaat.

6. Wat is brass?
Brass, of messing, is een combinatie van koper en zink. Het heeft een goudachtige kleur, maar bevat geen echt goud.

7. Welke sieraden verkleuren meestal niet?
Sieraden van massief goud of goud vermeil verkleuren vaak niet en gaan langer mee. Messing kan verkleuren door oxidatie.

8. Hoe herken je echt goud?
Je kunt echt goud herkennen door te kijken naar het merkteken, het gewicht en de prijs.

9. Verkleurt messing?
Ja, messing kan na verloop van tijd verkleuren door oxidatie.

10. Wat is vergulden?
Vergulden is het proces waarbij een sieraad wordt bedekt met een laag goud.

 

 

Online en in onze winkel zijn een hoop sieraden van veel merken te vinden, zoals: Zinzi, Bernice, Miab, Ania Haie, Lilly en Sanjoya. Een uitblinker én toepasselijk is in dit geval toch wel de GOLD-collectie van UNOde50. Bekijk de collectie hier!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »